Και χωρις δευτερη κουβεντα το εβγαλα απο την θηκη του και με μεγαλη προσοχη το περασα γυρω απο το λαιμο μου και το κουμπωσα.
Ομως καθως γυρνουσα προς τον γερο για να δει το μεταγιον πανω μου και κατα ποσο μου πηγαινει, αυτο γλιστρησε και επεσε μεσα στο στηθος μου.
-Ε...? Γιατι εγινε αυτ...Αλλα πριν ολοκληρωσω ο γερος ειχε πεταχτει και ειχε βαλει το χερι του μεσα στην μπλουζα μου και ειχε παρει το μεταγιον και το τοποθετουσε παλι στην θηκη του.
-ΈΕΕΕΕΙΙ!!! Τι κανεις εκει?! Προσεχε που βαζεις τα χερια σου!- Ωστε δεν κανει αυτο...Μουρμουρησε ξανα.
-Τι εννοεις δεν κανει αυτο? Και γιατι μου επεσε? Ειμαι σιγουρη οτι το κουμπωσα καλα. Ειναι χαλασμενο?Γυρισε και με κοιταξε με ενα σκληρο υφος, σαν να τον ειχα προσβαλλει που το ειπα χαλασμενο και μου απαντησε:
-Τιποτα δεν ειναι χαλασμενο. Απλα δεν εχει διαλεξει εσενα το μεταγιον αυτο.-Τι εννοεις?-Ολα τα κοσμηματα εδω μεσα δεν ειναι σαν τα υπολοιπα που μπορεις να συναντησεις... Ολα ειναι μοναδικα και ολα ειναι προορισμενα για εναν κατοχο. Καποια βεβαια καταδεχονται και παραπανω απο εναν αλλα απο οτι φανηκε εσυ δεν ησουν μια εκ των επιλογων αυτουνου.Εξηγησε και αφου αφησε στην θεση του το προηγουμενο, εφερε ενα αλλο μεταγιον.
Αυτην την φορα ηταν ενα ελαφι. Ενα ολοχρυσο ελαφι με καθε λεπτομερια χαραγμενη πανω του. Εξισου εντυπωσιακο με το προηγουμενο.
Μου το φορεσε αλλα και αυτο απλα γλιστρησε απο το λαιμο μου χωρις να μπορεσει να σταθει ουτε δευτερολεπτο...
Ακολουθησαν αρκετες δοκιμες. Εφερε διαφορα συμβολα, γραμματα και ζωα αλλα κανενα μα κανενα δεν στεκοταν.
Ειχα αρχισει να απογοητευομαι και να στεναχωριεμαι καθως εβλεπα και τον γερο ολο και πιο σκεπτικο και συνεχεια να του στενευουν οι επιλογες.
Σε ενα σημειο, τον ειδα να βυθιζεται πολυ στις σκεψεις του και μετα απο λιγο να λεει:
-Δεν νομιζω... Αλλα εδω που φτασαμε...Και εσυρε τα βαρια του βηματα σε μια ολοσκοτεινη μερια του μαγαζιου.
Οταν γυρισε κρατουσε ενα ακομα κουτι ιδιο με τα αλλα αλλα φανταζε πολυ πιο παλιο. Το κρατησε μακρια του και φυσηξε δυνατα. Ενα μεγαλο συννεφο σκονης εφυγε απο πανω του που σιγα σιγα επεσε στο πατωμα.
Το εφερε μπροστα μου και το ανοιξε. Ηταν ενα πραγματικο αριστουργημα. Ηταν ακομα καλυτερο απο ολα τα υπολοιπα. Ηταν ενα μισοφεγγαρο... Τοοοοσο λεπτο αλλα τοσο ομορφο. Ηταν απο καθαρο ασημι, βαρυ, περιτεχνα σκαλισμενο και κρεμοταν απο μια εξισου βαρια και ασημενια αλυσιδα.
Το πηρα και με ευλαβικο τροπο το ακουμπησα στο λαιμο μου και το κουμπωσα. Αφησα τα χερια μου και εκλεισα τα ματια μου προσευχομενη να μην πεσει...
Και οντως... Εμεινε εκει! Δεν ενιωσα τιποτα να πεφτει. Ανοιξα τα ματια μου και κοιταξα το στηθος μου. Ηταν εκει! Ημουν πολυ χαρουμενη και κοιταξα αμεσως τον γερο που ειχε παρει μια εκφραση ικανοποιησης
Το αγορασα χωρις δευτερη σκεψη. Απλα αφησα τα λεφτα και ετρεξα γρηγορα εξω για να θαυμασω την λαμψη του στον ηλιο! Σιγουρα θα το κρατουσα για πολυ καιρο αυτο στον λαιμο μου!